Yediklerinizin İçinde N(e) Var?

“Yediklerinizin İçinde N(e) Var?” Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer’in çarpıcı kitaplarından biri. Kitapta “E” kodlu katkı maddelerinin detaylı bir tablosunun yanı sıra sektörle ilgili neden ve nasıl sorularına verilen cevapları da bulabiliyorsunuz. İşleyişin siyasi ve hukuki boyutları, yetkili olan kuruluş ve makamlarla birlikte inceleniyor. Batının bilimine duyulan güven bilimsel araştırmaların şüpheli yöntemleri ve akademisyenlerin etik dışı tutumları ortaya konarak tam anlamıyla sarsılıyor.

Kitabın bir market alışveriş rehberi olarak algılandığını gösteren bazı okur yorumları beni gerçekten korkuttu. Kitabın amacının marketlerde elinde bir liste ile dolaşan ve ürünlerin arkalarındaki yazıları inceleyen bir kitle yaratmak olduğunu düşünmek zaten doğru değil. Okur şunu iyi anlamalı, özellikle gıda endüstrisinde yapılan araştırmalar hiçbir zaman yeterli olamaz. Bir katkı maddesinin hangi yönlerinin araştırılacağı, araştırmanın ne kadar süreyle devam edeceği, dozajın ne olacağı, bir başka katkı maddesi ile olan etkileşimi ve hangi canlı üzerinde denemelerin yapılacağı gibi soruların kombinasyonları dahi sonsuza yakın olabilir. Araştırmaların üzerindeki bilim dışı etkileri de hiçbir zaman unutmamak gerek. Bu sebeplerden ötürü bu ve benzeri kitapların hizmet ettiği esas amaç insanların paket gıdaları terk etmesi ve doğal gıdaya yönelmesi olmalıdır.

Bu kitapta sözü edilmeyen ancak araştırmalarda kullanılan canlılar konusuna da değinmek gerek. Veganlar, hayvansal gıda tüketimini kısıtlayanlar veya doğaseverler, unutmayın ki bu katkı maddelerinin ve ambalajların hepsi onaylanıp piyasaya sürülmeden önce muhtemelen canlılar üzerinde deneniyor. Hayvanlara doğrudan bir zararı olmadığında bile endüstriyel üretim sırasında doğa birçok açıdan acımasızca sömürülüyor, dolaylı yollardan yine ekosistemimiz ve tüm canlılar bundan zarar görüyor. Vegan endüstri, vegan bir insanlık yaratmıyor.

Sonuç itibariyle içerisinde hayvansal gıda bulunmayan veya direk olarak vegan olan ürünleri kullanmayı tekrar sorgulamak ve uzak durmaya çalıştığımız hayvansal gıda endüstrisinden farklı gözükse de aslında ondan hiçbir farkı olmayan bir başka endüstrinin büyümesine izin vermemek asıl dikkat edilmesi gereken konular olmalıdır. Doğal olanı üretmek veya bir şekilde doğal olana yönelmek doğrudan uygulanabilecek tek gerçek çözümdür. İnsanın göreceli aklı tarafından kurgulanmış etik tutumlarımızın bizi daima sürüklediği hataları görmeli ve doğanın kendisinden dolaysız bir şekilde öğrenmek için onun kucağına dönmeye çabalamalıyız.

Kitabın arka kapağından,

Beslenme, şefkatli anne ellerinden market raflarını ‘süsleyen’ sentetik gıdaların insafına terk edildiğinden beri sağlığımız da bozuldu. Gıda sektörü son derece rasyonel: Daha çok kazanmak için ne gerekiyorsa yapıyor. Yiyeceklerin tabiî hallerine tahammül edemiyorlar! Çünkü bizim için sağlık demek olan bu tabiîlik onlar nezdinde ‘para’ etmiyor. Büyük üreticiler ve onların emrindeki mühendisler, gıdaların raf ömrünü mümkün olduğunca uzatmak, rengini cazip kılmak, tadını değiştirmek, hacmini artırmak için gece gündüz çalışıyorlar. Bu ‘yapay’ değişimi sağlamak için de ‘katkı maddeleri’ kullanıyorlar. Ama ‘küçük’ bir sorun var: Bu katkı maddeleri hem sağlığımızı, hem de insanlığın geleceğini çok ciddi şekilde tehdit ediyor.

Deccal Tabakta, Şeytan Ye Diyor! ve Müslüman’ın Diyeti kitaplarının yazarı, Gıda Hareketi Lideri Kemal Özer bu kitabında, endüstriyel yiyeceklerin janjanlı paketlerinin üzerinde mini minnacık puntolarla yazılan E kodlu katkı maddelerini inceliyor. A’dan Z’ye tüm katkı maddelerinin hangi kaynaktan elde edildiğini, hangi tip yiyeceklerde kullanıldığını ve risklerini anlatıyor. Artık alışverişe çıkarken bu kitabı da yanınıza alın. Yiyeceklerin etiketlerini dikkatlice okuyun, içindeki katkı maddesinin ne işe yaradığını (ya da hangi hastalıklara yol açtığını) bu kitaptan öğrenin. Sonra bir an çocuğunuzu, sevdiklerinizi ve sağlığınızı düşünün. Vicdanınız el verirse alışverişe devam edin!

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s