Şu marmelat tabirinden hiç emin değilim. Ortaya çıkan sonuca en yakın gördüğüm şey marmelat olduğu için böyle adlandırdım ama reçel veya meyve ezmesi de denilebilir. Bunun çok da üzerinde durmaya gerek yok, çünkü kullanım ve tat açısından hepsi birbirine yakın şeyler. Burada asıl önemli olan “şekersiz” kelimesi. İnternette “şekersiz” diye isimlendirilmiş benzer tariflerde elma suyu gibi maddelerin kullanılıyor olması “şekersiz” kelimesini yalnızca sofra şekeri eklenmemiş olarak algıladığımızı gösteriyor. Şekersiz derken bizim kastettiğimiz ise içine şeker içeren hiçbir şeyin konulmamasıdır. Benzer tariflerde pekmez veya bal da kullanılabiliyor, bunlar daha iyi ve doğal seçimler. Elma suyu gibi paket ürünlerin kullanılması ise yalnızca kendinizi kandırmaktır.
Aslında tüm bunlardan önce bu işlemi ne amaçla yaptığımızı bilmek gerek. Sebze ve meyveleri basit bir işleme tabi tutmamızın nedeni bozulmalarını yavaşlatarak onlardan daha uzun süre yararlanabilmek. Bir çilek birkaç günde bozuluyorken yaptığımız marmelat serin bir yerde saklandığında bir ay kadar dayanıyor. Yaptığımız tek şey meyveyi kaynatarak içindeki suyu buharlaştırmak. Bu işlemin sonucunda bir kilo çilekten 400-450 gr kadar marmelat elde ediliyor. Elbette bu, bir ailenin bir ayda tüketebileceği bir miktar fakat elinizde onlarca kilo meyve varsa daha farklı bir uygulama gerekebilir. Belki o zaman saklama süresini uzatmak adına ev yapımı pekmez gibi bir ürün kullanılabilir ya da farklı bir işlem uygulanabilir. Ancak sofra şekeri gibi endüstriyel bir katkı maddesinin, yiyeceklerin raf ömrünü sağlığınıza olumsuz bir etkisi olmadan uzatması hiçbir koşulda mümkün olamaz. Aşağıda anlatacağımız tarif, pazardan alınan veya toplanan az miktarda meyveyi saklamak için kullanabilecek en yalın yöntemdir.
Malzemeler:
1 kg çilek
3-4 adet karanfil
1 gr damla sakızı
Su
Hazırlanışı:
Çilekleri yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Doğranmış çilekleri tencereye alın ve çilek seviyesinin yarısına gelecek kadar su doldurun. Çilekler yumuşamaya başladığında karanfilleri atın. Arada karıştırarak yumuşayan meyvelerin ezilmesine yardımcı olabilirsiniz ve gerektiğinde su ilave edebilirsiniz. Çileğin elmanın aksine pişerken oldukça az su isteyen bir meyve olduğunu gördük. Bu yüzden suyunu fazla kaçırmamaya dikkat etmek gerekiyor.
Marmeladın olmasına beş dakika kala damla sakızını ekleyin. Eğer isterseniz 1 gramdan daha fazla da koyabilirsiniz. Biraz daha karıştırdıktan ve damla sakızı eridikten sonra ateşi kapatın ve marmeladı bir cam kavanoza alın. Soğumasını bekledikten sonra kavanozu buzdolabına koyun. Soğuk yendiğinde tadı çok daha güzel oluyor.