Dostlarımızdan biri tohum topu yapımını anlatan bir videoya altyazı eklemiş, biz de paylaşıyoruz. Videoda tohum topu yapılırken inek gübresi kullanılmış. Buna alternatif olarak kil, kompost, biyokömür veya çeşitli organik maddeler de ihtiyaca göre kullanılabiliyor. Bu eklemeleri amaca göre belirlemek ve mümkün olduğunca yerel kaynakları kullanmak önemli.
Önceki paylaşımlarımızdan tohum topu hakkında birkaç alıntı:
Tohum topları nedir?
Tohum topları için, umudun ve sevginin tohum topları diyebiliriz. Dünya üzerinde bir cennet yaratmanın umudu ve insanlığın, canlıların tümüne verilen sevgi. Çünkü çok çeşitli ağaçları, çalıları ve bitki türlerini (yıllık bitkiler, yeşil gübre bitkileri vb.) yayarak oluşturacağımız ormanlar, insanlarla birlikte kuşlar ve diğer hayvanlara da faydalı olacaktır. Bu şekilde oluşturduğumuz ormanlar tüm canlılar içindir. Hammadde olarak kil kullanılan tohum toplarına, aynı zamanda atmosfer yağmurlarından gelen nemi tutması için zeolit ekliyoruz. Tohuma, yeni yeşermiş bitkiye, bulunduğu ortamın zorlu koşullarında hayatta kalabilmesini sağlayacak minimum miktarda besini sağlamak için organik maddeler de kullanabiliriz. Aynı zamanda lifler kullanabiliriz; hindistancevizi lifi, koyun yünü, insan saçı veya pamuk ipliği ile uçaklardan bile atabileceğimiz sağlamlıkta tohum topları üretebiliriz. Uçakları, masum insanları öldürmek için kullanmak yerine, tohum toplarını yayarak dünya üzerinde bir cennet yaratmak için kullanabiliriz. Umudun ve sevginin tohum toplarını serpmeliyiz, çünkü doğa öldüğünde Tanrı ölür, insanlık ölür.
Masanobu Fukuoka, Doğal Tarımın Ustası
Bir çizimi bitirdi ve sessizlik uzayınca tohum topları yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduk. “Daikon turplarının tohumları sert kabuklar içindedir, bilirsiniz. Fark ettim ki yere düştüklerinde, tohum filiz vermeye başladığında kabuk zaman içinde yok oluyor. Bu tohumlar böyle bir kabuğa ihtiyaç duyuyorsa, birçok tohum içeren bir topu kaplayacak kil tabakasının da bu işlevi görebileceğini düşündüm,” diye yanıtladı.
Hayranlıkla, “Böylece yüzeyde çimlenmek zorunda kalmıyorlar, kilden bir kabuğun korumasına, toprağa ve neme sahip oluyorlar. Küçük, minyatür bir toprak parçası, basit ve bir o kadar da güzel,” dedim. Bize dikkatle baktı, “Tohum topları çoğu insanın ilgisini çekiyor, ama bu konuda bir şey yapmıyorlar. Çocuklara hediye olarak bir kutu tohum vermeyi çok seviyorum, onları öyle masumca ekiyorlar ki,” dedi sonra.
“Tohum toplarında en az yüz farklı tür olmalı,” diye öne sürdü. “Bir tohum nihayetinde on bin tohum yaratır. Tohum topları atıp üç yıl beklerseniz, doğanın ne olduğunu anlarsınız. Bunu yapmak doğal tarım hakkında kitaplar okumaktan çok daha fazla işe yarar. Tohum topunun kendisi küçük bir evrendir. Altı kitap yazdım, ancak doğanın ne olduğunu sözcüklerle bir türlü ifade edemedim. Bu yüzden doğayı biçimsel olarak göstermeye karar verdim. Tohum topu, doğal bir çiftliğin bir santimetrelik modelidir; ağaçları, meyveleri, sebzeleri ve tahıllarıyla. Benim yüz çeşit tohumumun en iyisi olduğunu söylemiyorum. Bu yalnızca doğal tarıma bir giriştir.