Videolarda görüleceği üzere toprak dövülüp önce kalın elekten, sonra ince sıva eleğinden daha ince bir elekten -örnekte alüminyum sineklikten- geçiriliyor. Kil ayrı, humuslu ya da ürüne göre kumlu toprak ayrı eleniyor, makineye ihtiyaç kadar karıştırılıyor.
Susamın çıkış gücü zayıf olduğu için yarıya yakın kumlu toz toprak kattık. Diğerlerinde sağlam olması için çekirdeği kil ağırlıklı, çevresi toprak ağırlıklı yapılabilir veya tam tersi…
Makineye önce iki üç avuç kil atılıyor, sonra az bir yumruk içi tohumla kuru olarak karıştırılıyor. Oran tohum büyüklüğüne göre değişmekle birlikte tohumler belli belirsiz görünmeli. Ardından duran makineye süzgeçli kovayla az ve eşit serpmeyle -sulama değil-nemlendirme yapılmalı, yavaşça çevrilirken orana göre fısfısla su ve elle toz toprak eklemesi yapılmalı.
Parçalar küçükse kil ve su eklendiğinde tekrar yapışacaklar, toz toprak eklendiğinde ayrışacaklardır. Arada yüzeye yapışan toplar bir malayla sıyrılırsa kontrol kolay oluyor.
İlk verilen kil, su ve devir oranının ortalaması top büyüklüğünü belirliyor. Toplar oluşunca orta hızda çevrilerek özleşmeleri sağlanır, daha sonra 1cm genişliğindeki elekle toplar dışa alınır. Bulunabilirse ufak tohumlarda yarım cm’lik elek daha iyi olur. Kalan toz tekrar tohum ve su eklenerek top yapılıyor.
Bahceye saçarken geri giderek saçarsanız toplar ezilmez. Ben hile yapıp biraz da çıplak tohum saçıyorum ki tohum sıklığı artsın.
Unutmayın!Toprak ve tohum, su ve biraz daha toprak, su ve tekrar toz… Kolay gelsin.
Teşekkürler Fukuoka, teşekkürler Ekin Sapı Devrimi, teşekkürler Yabani Tarım…
Hüseyin Tunca – 28 Mayıs 2018
Selamlar.. tohum toplarini serptiginiz yerin son durumu nedir? Fotograf mevcut mudur? Emeğinize sağlık
BeğenLiked by 1 kişi
Selam, Hüseyin Öğretmen’in çalışmalarının devamını aşağıdaki facebook grubundan takip edebilirsiniz. Kendisi ara ara oraya videolar yolluyor.
https://www.facebook.com/groups/ekinsapidevrimi/
BeğenBeğen